Kniksen

Født til fotball

Han fikk sin første fotball på fireårsdagen, og han spilte på juniorlandslaget som 16-åring i 1959. Samme år ble han norsk juniormester med Brann. Han var på Nordens lag mot Europa.

Året etter ble han proff i Skottland. Han ble norsk cupmester og spilte 31 A-landskamper. Norges beste fotballspiller gjennom alle tider, mener mange.

Boken forteller historien om hvordan kjuagutten Roald fra Eidsvågneset ble fotball-helten Kniksen, spilleren som forgylte Sportsklubben Brann, og som ble legendarisk da han stort sett på egen hånd knuste svenskene på Ullevaal i 1960.

Boken forteller også om guttedager, skoletiden, om tenåringen, om junior- og seniorår i Brann, hans seks år som proff i skotske Hearts og senere turbulensen da den engelske treneren Bill Elliot kom til Bergen.

All dramatikken og jubelen også. Da han ble «Gøteborg-dødaren» på Krohnsminde og den beryktede «Frigg-kampen» på Stadion. Også da han sparket dommeren i baken i Haukelandshallen og fikk et halvt års karantene.

Her fortelles om «Kniksen og Pesen»-perioden, om profftilbudene han fikk fra hele Europa. Arne Scheie og Drillo kjente ham og beretter om ballmagikeren. Det gjør også venner, bank-kolleger og medspillere. Mange betoner det forunderlige i at han framsto som to forskjellige personer; som en tiger på banen, men som en vennlig og beskjeden mann i den sivile hverdag.

Hans to barn forteller om en elsket far, og ektefellen Eva om livet med en berømt fotballspiller, til han falt fra i 1987, 44 år gammel.

I bokens siste kapittel vandrer forfatteren en tur i Edinburghs gater og puber i 2015, og treffer Hearts-tilhengere som fremdeles begeistret husker Mr. Jensen.

 

Se også omtaler på brann.noba.no og bt.no, og intervju med Truls Synnestvedt i Ballspark!

 

Forfatter

Truls Synnestvedt

ISBN

978-82-7128-824-2

kr 399,-