20. april – en dag i 1944

Eksplosjonsulykken i Bergen

Tretten tusen bergensfamilier ble involvert da lastebåten «Voorbode» eksploderte foran Bergenhus festning i morgentimene den 20. april 1944, Hitlers fødselsdag. Denne boken er en journalistisk beretning om tragedien som i løpet av sekunder slo ned over Hansa-staden og satte varige spor i byens ansikt og sinn. En tung merkedag i en nesten tusenårig historie.

Tyskerene hadde lastet den gamle tråleren «Voorbode» med 100.000 kilo dynamitt og flere ti-tusen fenghetter og sendt den rundt kysten på vei til Finnmark. Der skulle sprengstoffet ha vært brukt da okkupantene gjorde bruk av den brente jords taktikk under tilbaketrekningen fra Finland og Nord-Norge utpå høsten. Når Bergen i stedet ble offer for nazistenes – rett nok ikke-planlagte – rasering av Vestlandets hovedstad, var de på alle måter skyld i katastrofen.

Sentrale tyske marine- og havnemyndigheter hadde med overlegg brutt alle påbud og forskrifter for frakt av den dødelige lasten. Ingen lokale autoriteter var kjent med at en gigantisk bombe var plassert foran vinduene i ærverdige Håkonshallen, der gratulantene til Hitlers geburtsdag var i ferd med å samles. Det er dokumentert at årsaken til at fartøyet plutselig eksploderte, var uforsvarlig innlasting som resulterte i selvantenning i lasterommet – med katastrofale følger.

Ødeleggelsene i bebyggelsen var enorme, fem tusen mennesker måtte søke legehjelp, enda flere var husløse, mange døde eller ble skadet for resten av livet.

En sorgens dag i Bergen. De som opplevde tragedien, glemte den aldri.

Bla i boken

Forfatter

Odd Strand

ISBN

978-82-8403-094-4

kr 399,-