Ballettbyen Bergen

100 år blant trenings- og tåspissko

Denne boken omhandler dans og dansemiljøet i Bergen fra ca. 1900 og frem til vår tid. Den følger utviklingen gjennom ulike stilarter, fra klassisk ballett, og fridans til jazzballett og samtidsdans. Dans har alltid hatt et solid fotfeste i Bergen, og mange tusen bergensere har trått sine barnesko hos Ellen Hein, Marcella Eriksen, Frkn. Brynildsen, Kari Bøe Kleivdal, Anne Lise Frønsdal og Berit Scjelderup.

Boken synliggjør et stykke bergensk kulturhistorie som aldri har vært fortalt tidligere. Den er muliggjort gjennom samtaler med personer som har god hukommelse og fotoalbum fra egne glansdager, samt dypdykk i bl.a. Teaterarkivet ved UiB og Bergen Byarkiv.

Tilknytningen til Den Nationale Scene (DNS) var svært viktig for utviklingen og kompetansen til de unge danserne, gjennom de årlige oppvisningene som ble framført på hoved­scenen. I tillegg medvirket unge bergensere i operetter, musikaler, revyer og barneforestillinger gjennom 40 år. Danselærere som Ellen Hein og Solveig Brynildsen ble engasjert som koreografer. Ellen Hein koreograferte dans til alt fra Shakespeare til Prøysen, mens Solveig Brynildsen hadde ansvar for de mange operettene på teatret. Marcella Eriksen både danset og koreograferte på DNS.

Noen av de talentfulle danserne skapte seg karrierer av internasjonalt format. Inger-­Johanne og Fredrik Rütter var dansere bl.a. ved Nasjonalballetten, mens Gerd Larsen og Erling Sunde var knyttet til The Royal Ballet i London. Alle startet sin løpebane på danseskolen i Bergen. Kun en av Bergens kjente koreografer er blitt værende i byen. Hilde Sol Erdal har koreografert for de fleste kjente artistene i Bergen, som Kvinner på randen, Raske Menn og Ylvis.

Også frie dansegrupper på 1970-tallet, som Fri ballett og Riss Dansekompani, om­tales. Initiativtakerne fra disse gruppene etablerte Bergen Dansesenter som ble en viktig aktør innen dansemiljøet i byen. Også Carte Blanche og BITs Oktoberdans har bidradd til økt interesse for samtidsdans, og er omtalt.

Boken er rikt illustrert.

Forfatter

Annicke Gill Haukås

ISBN

978-82-7128-923-2

kr 349,-