Litt Hitler i Bergen

Nazisme på norsk i 1930-årene

Nazister og kommunister barket sammen i voldsomme nevekamper. Politiet svingte køllene mot kvinner og barn. Jøder fikk trusselbrev og ble presset for penger. Tyske soldater marsjerte gjennom gatene mens de sang nazistiske kampsanger.

Beskrivelsen er ikke hentet fra krigens dager i Tyskland, men fra hverdagen i Bergen i 1930-årene, i årene etter at Vidkun Quisling stiftet Nasjonal Samling i 1933. De årene det var litt Hitler i Bergen.

Her fortelles om de mange kjente bergensere som fra 1933 valgte å støtte Quislings NS-parti. Hvem som gikk inn i partiets styre og stell, og hvem som fylte stortingslistene. Også hvem som støttet partiet med penger og hvilke firma som annonserte i NS-avisen Samarbeid. Byens mest kjente bedrifter og familienavn var på de listene.

Her fortelles også om dagliglivet i Bergen på 1930-tallet, i hverdag og fest. Om folkefestene i Nygårdsparken, om 17. mai-feiringene, om kaféene og kinoene. Om Ludvig Holberg-jubileum og Christian Michelsen som kom på sokkel.

Ikke minst handler boken om 1930-årenes NS-ledere i Bergen, som nesten alle ble tyskernes verste fiender under krigen. Hvordan kunne det ha seg?

Forfatter

Truls Synnestvedt

ISBN

978-82-8403-067-8

kr 349,-