Drømmen om Rapid

Norske studenter ved South Dakota School of Mines & Technology

Dette er historien om de knappe 800 studentene som mellom 1950 og 2018 reiste fra Norge til South Dakota School of Mines & Technology (SDSMT), Rapid City, for videreutdannelse. De fleste kom hjem etter oppholdet, noen ble igjen og etablerte seg i USA.

Det hele startet rundt 1950. Rektor ved Bergen Tekniske Skole, Jacob B. Eide, ønsket å utvide utdanningstilbudet for studentene i hjembyen. Med norsk-amerikaneren Ingeborg Udager som døråpner kom han i kontakt med South Dakota School of Mines & Technology, og det hele var i gang. Norge hadde et skrikende behov for ingeniører i etterkrigstiden. Responsen var god.

En av bidragsyterne, Terje Albrechtsen, sier det slik:

«I 1960-årene, vanligvis rundt sommeren, la jeg ofte merke til bilder i Bergens Tidende av norske studenter som hadde fått sin utdannelse ved SDSMT. Bildene var som regel av en gruppe oppstilt i mørke kapper med det karakteristiske hodeplagget. Under gjennomføring av min ingeniørutdannelse, vokste interessen for å ta en tilsvarende utdannelse i USA. Det begynte så smått å krible rundt 1965. Tenk å kunne få en videreutdannelse i USA.»

Boken er todelt. Den første delen omhandler studentenes bakgrunn, det praktiske ved reisen og oppholdet og andre relevante tema; visum, økonomi, Vietnam-krigen, det amerikanske skolesystemet, etc.

Den andre delen består av 22 studenters personlige historier. De spenner i tid fra 1956 til i dag. Mye har forandret seg fra de første reiste til dagens studenter.

Ektefellenes historier og fotballaget The Rapid City Vikings er heller ikke glemt. Boken er krydret med en rekke tidstypiske illustrasjoner. Mange av dem kan vi i dag trekke på smilebåndet av.

Forfatter

Egil Ertresvaag (red.)

ISBN

978-82-8403-038-8

kr 399,-