Kniksen – født til fotball

Bilde av Roald "Kniksen" Jensen

Bodoni Forlag vil i oktober presentere boken «Kniksen – født til fotball» ført i pennen av Truls Synnestvedt. Boken forteller historien om hvordan kjuagutten Roald fra Eidsvågneset ble fotball-helten Kniksen, spilleren som forgylte Sportsklubben Brann i de tidlige 1960-årene, og som skapte norsk fotballhistorie da han stort sett på egen hånd slo svenskene 3 – 1 på Ullevaal som 17-åring i 1960. Kampen som sammen med Branns to seriemesterskap i 1962 og 1963 gjorde ham legendarisk.

Han fikk sin første fotball på fireårsdagen, i 1947. Han spilte på juniorlandslaget som 16-åring i 1959 og ble norsk juniormester med Brann samme år. Han var på Nordens lag mot Europa i 1964. Året etter ble han proff i Skottland. Han ble norsk cupmester i 1972, og spilte 31 A-landskamper. Norges beste fotballspiller gjennom alle tider, mener mange.

Boken forteller om guttedager, skoletiden, om tenåringen Roald, om junior- og seniorår i Brann, hans mer enn seks år som proff i den skotske klubben Hearts og turbulensen da den engelske trener Bill Elliot kom til Brann i 1974.

Alle dramatikken og jubelen er med. Da han ble «Gøteborg-dødaren» på Krohnsminde i 1961, den beryktede «Frigg-kampen» på Brann Stadion i 1962 og de store svenskelandskampene i 1961 og 1962, hans beste. Og da han sparket dommeren i baken i Haukelandshallen i 1972 og fikk et halvt års karantene.

Her fortelles om «Kniksen og Pesen»-perioden i Brann, om klubbene han prøvde seg i etter Brann – og om profftilbudene han fikk fra hele Europa. Arne Scheie og Drillo kjente ham og forteller om ham. Det gjør også hans venner, bank-kolleger og mange av hans medspillere i Brann før og etter Skottland. Klubbens tidligere ledere også. Mange av dem betoner det forunderlige  faktum at han kunne framstå som to forskjellige personer; som en tiger på banen, men som en vennlig og beskjeden mann i den sivile hverdag.

Hans barn forteller om en far de elsket, og hans kone Eva om livet med en berømt fotballspiller, til han døde i oktober 1987.

I bokens siste kapittel vandrer forfatteren en tur rundt i Edinburghs gater i 2015, byen der Kniksen spilte fotball i mer enn seks år, og oppsøker stedene han bodde, og snakker med Hearts-tilhengere som fremdeles begeistret husker Mr. Jensen.